Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czy baterie do AEG mozna trzymac nierozladowana?

Recommended Posts

Posted

A ja mam pytanie odnośnie ładowania akumulatora. Co się stanie jeżeli naładuję akumulator 9,6V (NiCd) na 8,4V lub 12V. Czy przy ładowaniu niższym zatraca swój woltarz, a na wyższym można zwiększyć woltarz baterii.??

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A Co się stanie jeżeli naładuję akumulator 9,6V (NiCd) na 8,4V lub 12V.

Nie naładujesz, tzn. gdy bateria osiągnie swoje maksymalne napięcie z pakietu to zacznie się grzać. Można ja uszkodzić po prostu.

• 4 years later...
Posted

Z tego co tutaj przeczytałem polecacie rozładowywać batkę NiMH, następnie ładować przed strzelanką a po niej najlepiej akumulator ponownie rozładować. Kiedy jednak kupiłem nową baterię w ASGshop'ie dostałem od nich wyraźną instrukcję pisemną żeby po strzelance akumulator DOŁADOWAĆ i w tym stanie przechowywać... wie ktoś w końcu jak to jest?

Posted

Z tego co tutaj przeczytałem polecacie rozładowywać batkę NiMH, następnie ładować przed strzelanką a po niej najlepiej akumulator ponownie rozładować. Kiedy jednak kupiłem nową baterię w ASGshop'ie dostałem od nich wyraźną instrukcję pisemną żeby po strzelance akumulator DOŁADOWAĆ i w tym stanie przechowywać... wie ktoś w końcu jak to jest?

Wklejam tekst z innego tematu

"Jeżeli chodzi o NIxx to jeżeli nie będziesz ich używać dłuższy czas to lepiej odłożyć naładowaną ponieważ zbiegiem czasu NIxx tracą napięcie czyli jest tzw. samo rozładowanie a szybkość tego procesu uzależniona jest o tego w jakiej formie są ogniwa. Należy też sukcesywnie sprawdzać jakie ma napięcie pakiet jak go nie używasz aby napięcie na cele nie spadało poniżej 0.8-0.9V.NIMH można doładować a NICD należy naładować . "

Wiec po strzelaniu musisz sprawdzić jakie napięcie ma pakiet i od napięcia uzależniony jest czas ile pakiet może leżakować bez ładowania.

Posted

A ja mam dwuletnią JG batkę, ładowana jak popadnie (choć zawsze rozładowana przed ładowaniem i ładowana na mikroprocesorowej), trzymana w gunie, katowana zimą, latem, pozostawiana "prawie rozładowana" i smiga i zdychać nie chce (a postanowiłem sobie: przesiadka na LiPO jak zdechnie mi ta JG).

Posted

2.Naładowałem baterię po raz drugi (1200) w nocy ze środy na czwartek a w sobote wystrzeliła tylko koło 10 razy i padła. Czemu? Bo wyczytałem różne opinie: że bateria traci 1%/dziennie, że traci ileś tam więcej %/dzień itd. Ale coś i tak do tego nie pasuje nic... ;/

Prowadzę swój okoliczny serwis i miałem wiele przypadków takich to nie koniecznie wina baterii a na przykład zwarcia na kablach.Może to być spowodowane zerwaniem izolacji kabla co prowadzi do połączenia się z metalowym korpusem lub złączenia biegunów co prowadzi do nagrzania się kabli i ich spalenia.Inna przyczyna może być na przekaźniku prądu w mechanizmie włącznika w gearbox-ie.Może być tam nasrane (smaru oliwy itp) ale raczej doprowadzi to do braku przesyłu energi Gorzej jak znajdzie się tam woda ( zile jak znajdzie się gdzie kolwiek w obwodzie). Krotko mówiąc prowadzi to do najszybszego rozładowania Aku w waszym życiu ;) oraz do spadku pojemności (Aku przeprowadza się do śmietnika)

Pozdrawiam.

• 3 months later...
Posted

Mam pytanie.

Mam replikę P&J m249 SAW

w oryginale była 9,6V o poj.1200 mAh

dokupiłem sobie do niej Batkę 9,6V poj.2000 mah

I teraz nie jestem pewny jak ją ładować ,.. ile czasu potrzebuję zwykłą ładowarką żeby naładować tą wielką batkę ?

Z góry dziękuję pozdrawiam.

Posted

@Darek - jeśli kupiłeś Firefoxa, albo inny akumulator tego typu (a mam takie podejrzenie), to nie próbuj tego nawet ładować zwykłą ładowarką. Firefoxy to wdzięczne akusy, ale tylko i wyłącznie, jeśli od samego początku będą używane z dobrą ładowarką, najlepiej mikroprocesorową. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nie wykorzystasz wszystkich możliwośc akumulatora, a w dodatku znacznie szybciej ulegnie on zużyciu/uszkodzeniu.