Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Takie tematy powracają jak bumerang.

Może my tu wy tam? A może wy tam my tu?

Zagrajcie bez żadnego scenariusza i będzie dobrze.

Proszę was wszystkich i każdego z osobna zaprzestańcie tego typu tematów.

Posted

"Wizyta VIP'a"

1. Dwóch ( w tym snajper) chowa się wcześniej "na trasie" (ten drugi może pomóc w maskowaniu, odwrócić uwagę, dać sygnał dla snajpera).

2. Po znanej wszystkim, ustalonej trasie porusza się pozostała szóstka, z której jeden (charakterystycznie oznaczony) jest VIP-em, a reszt ochroną.

3. W przypadku kłopotów, ochrona wycofuje się z VIP-em.

Posted (edited)

Temat o taktyce, więc coś mi tu nie gra.

1. Nie lepiej dwójka snajperska (strzelec+obserwator)?

2 i 3 akurat na żadnym szkoleniu z ochrony VIP'a jeszcze nie byłem, ale po jaką cholerę VIP ma być charakterystycznie oznaczony a trasa znana przeciwnikowi? Można by np. poinformować snajperów o jednej trasie, takiej samej jak podanej eskorcie, ale nie mówić im (eskorcie), że przeciwnik ją zna i dać im możliwość zmiany tejże trasy.

Wiem, wiem, chodzi o scenariusz, ale przecież to dział o taktyce. Choć wydaje mi się, że takie "urealnienie" i utrudnienie było by chyba ciekawsze. Jak mówiłem, na żadnym szkoleniu z tego zakresu nie byłem, może ktoś, kto był mógłby się wypowiedzieć na temat "jak by to naprawdę zrobili".

Edited by B4rt
  • 2 weeks later...
Posted

Po co obserwator w ASG? Zbędny a zmienia rozkład sił i szans na zwycięstwo. Po to znana trasą żeby eskorta z VIPem nie odeszła całe 50m dalej poza zasięg snajpera. To jest ASG i trzeba upraszczać. Szkolenie z tego zakresu nie bierze pod uwagę zamachów z użyciem replik ASG więc sie przyda jak wrzód na tyłku ;].

Możliwość zmiany trasy? Replika snajperka ma zasięg skuteczny jakieś 90m maks. Wyjście poza zasięg snajpera wymaga pokonania uśredniając mniej więcej 40-50m i wtedy zabawa traci jakikolwiek sens. Z góry ustalona trasa jest dobrym pomysłem.

Charakterystyczne ubranie VIPa nie jest konieczne ale można mu dać np tylko klamkę lub w ogóle nie dac broni. Albo przed grą ustalic kto jest VIPem ale replikę dać mu normalną. Wtedy trzeba będzie zidentyfikować cel.

• 4 months later...
Posted (edited)

Odbicie zakładnika

1 zakładnik

1 snajper + 2 komandosów ,którzy mu towarzyszą.

4 porywaczy.

Walka niech kończy się tym ,że jeden z porywaczy zasłania się zakładnikiem ,a snajper musi go zestrzelić nie trafiając w zakładnika. No i dodatkowo snajper strzela jako pierwszy w nieprzygotowanego przeciwnika.

Bardziej szczegółową fabułę sobie wymyślicie.

Edited by Bibensztain
Posted

Odbicie zakładnika

1 zakładnik

1 snajper + 2 komandosów ,którzy mu towarzyszą.

4 porywaczy.

Walka niech kończy się tym ,że jeden z porywaczy zasłania się zakładnikiem ,a snajper musi go zestrzelić nie trafiając w zakładnika. No i dodatkowo snajper strzela jako pierwszy w nieprzygotowanego przeciwnika.

Bardziej szczegółową fabułę sobie wymyślicie.

A jak się nie skończy jak piszesz to snajper mówi przez radio "chłopaki nie tak mieliście robić" i płacz? Jeżeli porywacz zobaczy snajpera - ciamajdę nim, ten zobaczy jego musi go ostrzec - bo "snajper strzela pierwszy"? To chyba scenariusz filmu a nie strzelanki.

Posted

Krótko i na temat: Snajper zlikwidował cel musi udać się do punktu ewakuacyjnego,reszta szuka go żeby go pojmać /zlikwidować.Cała strzelanka może odbyć się bez oddania strzału.Wiem wiem toz to nie ASG.Pozdrawiam

Posted

Można się pobawić w "Ukradnij flagę". To chyba jasne co? Tu jedna flaga, tam druga. Jeżeli któraś drużyna zdobędzie obie flagi - wygrywa. Snajper dobry do osłony własnej flagi. Sam też często tak robię. Trzeba podać tu jeszcze więcej informacji: teren leśny czy miejski, ilu snajperów, wszyscy?

• 3 months later...
Posted

jest trochę filmów, w których główną rolę pełnią snajperzy, lub role drugoplanowe ale też ważne. Obejrzeć i zastosować to w ASG. :icon_biggrin: pozdro

Posted

Nie wiem, czy to można nazwać scenariuszem ale:

Potrzeba kawałka lasochaszczołąki (udział składowych dowolny, dobrze jak ma jakieś górki i dołki), dla 8 osób powinien mieć wymiary 200x200m.

One shot, one kill, bez respów

Czas trwania: 40 minut.

Dwójka snajperska wchodzi w teren 15-20 minut przed pozostałymi i szuka dobrych miejsc do kampowania. Zajmuje pozycję w jednym z nich.

Pozostałe 6 osób dzieli się na dwójki i szuka snajpera i jego kumpla.

I już. Proste i działa.