Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Tym razem, z broni eksperymentalnej, głęboko zmodyfikowana wersja 7,62mm karabinka AK, skonstruowana i wykonana w Zakładzie Konstrukcji i Eksploatacji Broni Palnej Instytutu Techniki Uzbrojenia Wojskowej Akademii Technicznej w ramach pracy dyplomowej realizowanej przez ppor. Jacka Bożejkę, którą kierował płk mgr inż. Witold Koperski - 7,62mm karabinek wz. 1997 (określany również od nazwiska konstruktora jako BOŻ-1). Istota modernizacji polegała na przesunięciu mechanizmu spustowego przed magazynek i zastosowaniu kolby obejmującej komorę zamkową (zredukowano tym samym tradycyjną kolbę do krótkiego trzewika). Ponadto zaprojektowano i zmieniono lufę, komorę zamkową, celownik, kolbę, nakładkę rury gazowej oraz mocowanie (zatrzask) pokrywy komory zamkowej.

_BOZ-1_01.jpg

_BOZ-1_03.jpg

_BOZ-1_04.jpg

_BOZ-1_02.jpg

Posted

REMOV, czy możesz powiedzieć coś o ergonomii tego karabinka? Wydaje mi się, że chwyt pistoletowy jest wysunięty za bardzo do przodu. Czy takie rozwiązanie nie wpływa ujemnie na wygodę użytkowania?

Posted

Biorąc pod uwagę w jaki sposób zachowuje się magazynek od AK w momencie wymiany, to ten uchwyt chyba nie bardzo może być "mniej z przodu"... Choć o ile dobrz pamiętam w Grozie przestrzeń jest mniejsza, ale zawsze mnie zastanawiało jak tam się wymienia te magi...

Oczywiście to prywatne, subiektywne przemyślenia, nie mające żadnego poparcia w praktyce... :lol:

-

Posted

Przyznam ze konstrukcja sam w sobie jest ladna bo podobna do Sa80 ktore mi sie podobie :) ..mnie tylko zastanawia okno wylotu łusek bo jest strasznie blisko twarzy wiec po strzelaniu pewnie boli troche glowa od wdychania gazow.Ale to tez tylko subiektwne zdanie :)

Posted
Biorąc pod uwagę w jaki sposób zachowuje się magazynek od AK w momencie wymiany, to ten uchwyt chyba nie bardzo może być "mniej z przodu"...
Święte słowa. Przy takim ustawieniu wymiana magazynka jest cholernie skomplikowana, choć pozornie wydaje się, że jest tam dużo miejsca.
Choć o ile dobrz pamiętam w Grozie przestrzeń jest mniejsza, ale zawsze mnie zastanawiało jak tam się wymienia te magi...
Zależy w którym karabinku OC-14, tym zasilanym amunicją 9 mm x 39 nie ma problemu, ale z 7,62 mm x 39 i długim, łukowym magazynku ja sobie tego specjalnie nie wyobrażam.
Oczywiście to prywatne, subiektywne przemyślenia, nie mające żadnego poparcia w praktyce..
Nie przesadzasz z tą klauzulą zrzeczenia się odpowiedzialności (disclaimer)? :wink:
Posted

No nie przesadzam raczej, bo nie trzymałem w rękach ani BOŻ-1 ani Grozy...

Jedynie "normalnego" AK (i oczywiście jego repliki z TM...), stąd są to faktycznie jedynie "przemyślenia" nie poparte praktyką w postaci macania post-AK-owych karabinków w układzie bez kolby właściwej... :wink:

-

Posted
No nie przesadzam raczej, bo nie trzymałem w rękach ani BOŻ-1 ani Grozy...
To nie ma specjalnie znaczenia. Wymagana jest wyobraźnia przestrzenna...
Jedynie "normalnego" AK (i oczywiście jego repliki z TM...), stąd są to faktycznie jedynie "przemyślenia" nie poparte praktyką w postaci macania post-AK-owych karabinków w układzie bez kolby właściwej...
...oraz kilkukrotna wymiana magazynka w kbk AK (może być nawet ASG). I jedno i drugie posiadasz, więc wyciągane wnioski są poprawne. Jedyna różnica, to fakt, że ja to mogę potwierdzić w praktyce :wink: