Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Stawiam ze ruski hełm, z II wś. Albo hełm zomo przemalowany na zielono ;)

Od II wś nadal ruskie hełmy sie nic nie zmieniły :P tak jak od 60 lat zasada działania kałaszy :)

Edited by Vault13
Posted

Serio?

A możesz mi powiedzieć, które radzieckie formacje w czasie drugiej wojny światowej używały hełmu z tworzywa sztucznego i który "hełm ZOMO" był podobny do radzieckiego hełmu z okresu II wojny?

Drugiego zdania nawet nie ma co komentować - świadczy po prostu o ty, że bladego pojęcia nie masz o czym piszesz, a jedynie bez sensu klepiesz w klawiaturę, nabijając posty.

Posted

Może też to być któraś wersja roboczego/ochronnego z marwoja.

Wydaje mi się, że chłopaki na załadunku coś podobnego kiedyś mieli.

Kilka detali się nie zgadza, ale już wcześniej tu padło o składakach.

Posted

A ja myślę że jest to jedna ze słynnych samoróbek wojskowych zrobiona przez remontowców z włókna szklanego i żywicy lub przeróbka polegająca wsadzeniu nowego fasunku w stary hełm patrolowy. Przez parenaście lat służby wiele można dziwnych rzeczy na głowach zobaczyć w końcu inwencja żołnierska nie zna granic, każdy woli mieć mniej na głowie :biggrin:

• 4 weeks later...
Posted

Nie chcę zakładać nowego tematu o podobnej nazwie, więc podbiję ten.

71862773vb6.jpg

Czy hełm polskiego żołnierza to zwykły wz.93? Zdjęcie to pochodzi z operacji "Szakal", na innych zdjęciach widnieją inne modele hełmów.

17733670wo7.jpg

Czy dobrze mi się wydaje, że 4 żołnierzy nosi MICH'e 2000?

Guest Mati13k
Posted

Nie jest to aby lubliniecki 1.PSK? Jeżeli tak, to MICHe sobie sami zakupili ( bywały takie przypadki ). Chociaż z drugiej strony zdjęcia niezbyt wyraźne i mogą to być równie dobrze wz.2000.

Posted

Nie jest to aby lubliniecki 1.PSK? Jeżeli tak, to MICHe sobie sami zakupili ( bywały takie przypadki ). Chociaż z drugiej strony zdjęcia niezbyt wyraźne i mogą to być równie dobrze wz.2000.

Ostatnio był przetarg na hełmy w 1.PSK wybrali 2002 MSA GALLET, a te ze zdjęcia to prywatne.

Posted (edited)

Wiem, że to 1.PSK. Są to dość stare zdjęcia z tego co się orientuję.

Mati, na mój gust, możesz mieć rację z tym wz.2000. Ale czekam na opinię 100% ;)

Przepraszam za podwójny post, kliknąłem odpowiedz zamiast edytuj, a teraz nie mam możliwości usunięcia :(

Edited by Azur
Guest Mati13k
Posted

Było w jakimś temacie o 1.PSK ( szukaj w dziale reko ) lub w temacie nt. rozpoznawania szpeju z fotek.