Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

na sam początek chciałem przeprosić jeśli takowy bądź podobny temat już gdzieś był.

Zadam pytanko bo borykam się z dylematem kupienia repliki :(

ale zależy mi mniej więcej na realizmie, posiadam moro polskie "moracza" i oporządzenie do niego typu i kamuflażu polskiego,

mam już replikę AK 47 cymy 028 ale jak na warunki panujące w ekipie jest już za słaba i chciał bym zaopatrzyć się w coś nowszego i mocniejszego.

Mam na oku dwie "emki" :

- http://www.taiwangun...b_aps-2178.html

- http://www.taiwangun...b_aps-2189.html

i tu właśnie następuje dylemat bo "emki" maja sporo miejsca na dodatkowe gadżety typu lunetka, kolimator, latarka, itp.(zależy mi tez by można było doczepić lunetkę mniejszy mag i pobawić się trochę w snajpera) i jest z czego wybierać i jak doczepiać w funkcjonalnych miejscach i teraz właśnie pytanko do Was drodzy koledzy czy "emki" pasują do umundurowania polskiego ( tak by naśladować wojsko polskie ), czy muszę szukać czegoś w AK-aczach a jeśli już szukać to czego ( co polecacie ) w podobnej cenie i tej samej jakości co te dwie podane "emki" oraz funkcjonalne jak one (podczepienie lunetki itp. ).

POZDRAWIAM I DZIĘKUJE ZA POMOC ! :)

Posted (edited)
posiadam moro polskie "moracza" i oporządzenie do niego typu i kamuflażu polskiego,

Chcesz powiedzieć, że do TEGO kamuflażu, chcesz dodać eMkę i liczysz na odwzorowywanie polskiego wojska?

No chyba, że chodzi ci o wz.93 "pantera".

W tym przypadku jeżeli chcesz uzbroić się w eMkę zostaje Ci tylko odwzorowanie GROMu i JS.

Inne jednostki to głównie Beryl i różne pochodne AK.

Jeżeli chcesz rekonstruować polskie wojsko radzę zajrzeć na stronę http://www.polskiejednostkispecjalne.org/

Edited by mikunda
Posted

No właśnie się zastanawiałem czy "emki" są w użyciu w polskim wojsku i napisałem by ktoś mi pomógł bo wcześniej znalazłem "emki" ( podane dwa linki) i zacząłem się zastanawiać nad realizmem w odwzorowaniu polskich jednostek a ja nie mogę znaleźć żadnego dobrego kałasza w podobnej cenie i jakości co dwie wcześniej podane "emki. A zależy mi tez na tym by podobnie jak do "emek" można było doczepić sprzętu sporo typu lunetka, kolimatorek,latarka,laser, itp.

Posted

Temat M4/16 w Polskim wojsku jest śliski i raczej bym tak do tego nie podchodził. Nie ma repliki Bushmaster'ów których używał GROM - bezpieczniej jest kupić HK416.

Druga sprawa - masz moro czy wz.93?

GROMu i JS

Trzecia sprawa - jak mniemam JS ma oznaczać Jednostki Specjalne? Dość kretyński skrót, w którym nie wiadomo o co chodzi :P

Posted (edited)

Grom używał Bushmasterów, ale odwzorowywanie Gromu, to ciężki kawałek chleba :wink: . Nie wiem jakie masz oporządzenie, jednak podejrzewam, że eMka będzie do niego pasowała jak pięść do nosa.

Tak jak to ujął Arafat - HK416 jest już duuużo sensowniejsze.

Edited by Viamortis
Posted

Tak chodzi o wz.93., oporządzenie to standardowa kamizelka taktyczna i jakieś pierdoły typu ładownice i worki zrzutowe.

Czyli mówicie ze HK416 jest pewniejszym zakupem hmm no właściwie fakt ma sporo szyn r.i.s hmmm a może polecali byście jakiś konkretny model tego HK416 ( w podobnej jakości wykonania co te dwie "emki", i jeszcze jedno pytanko czy jest jakaś standardowa odmiana AK której ożywają Polacy ?

Posted (edited)

Co do Gromu - mieli SR-16, dopiero w 2003 dokupili Bushmastery. Jesli chcesz się bawić w WP i eMkę to GUnit z okresu początku wojny w Afganistanie/Iraku. Pantera, eMka z Aimpointem albo EOTechem, do tego buty pustynne US, kamizleka oporządzeniowa W CCE Janysportu (Irak) albo Kamizelka Dyspozycyjna moratexu (tak to się nazywało?), nomexy na łapy i Alty na kolana. Na czerep bejsbolówka i powiedzmy, ze jesteś na dobrej drodze do wyglądania jak Grom.

Co do HK416 - koniecznie 14,5' (bo 10' jest zarezerwowane dla Gunit :P), to w połączeniu z Panterą wyjdzie Ci coś ala 1 PSK. Do tego dokup EOTecha, sprzęt MIWO Lubliniec i jazda :D Możesz nawet w desantach popylać :)

Z AK jest tyle ciekawie, że jw napisano AKM i AKMS, ew w środowisku przyjmuje się AK-74 z czarnymi okładzinami za "coś co koło beryla nie leżało, ale jest czarne więc ujdzie". No albo zrób se/wyczaj na allegro replikę Berylka :D

Edited by zombie_snake