Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

W pierwszych seriach było niecałe 15-18mm, tyle tylko by imbus od góry wsadzić do regulacji komory. Ale nie było przez to dostępu do regulacji czeskiej komory, więc jurgałem Zambeziego aż skrócili konwersję. Obecnie, w konwersji do swd, suwadło przy przeładowaniu, cofie się 34mm.

• 2 weeks later...
  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zrobiłem taki mały teścik praktyczny swd z konwersją MC, chciałem sprawdzić ile razy można wystrzelić na 1 kapsule co2 12g, zależnie od temp. otoczenia.

-3 stopnie C - ciśnienie 14bar, 503fps na kulce 0,40g, 23 strzały na 1 kapsule

+11 stopni C - ciśnienie 12bar, 505fps na kulce 0,40g, 56 strzałów na 1 kapsule

Widać od razu jak temp. wpływa na rozprężanie się co2.

Posted

No też się zdziwiłem, że tydzień temu pod Krosnem 1 kapsuła mi na niecały mag 30bb wystarczała. N2o radziło sobie lepiej na mrozie, w sensie ciśnienie mniejsze ciut ustawiałem i maga dało się wywalić. Myślałem że mam gdzies nieszczelność na wężykach, ale wczoraj szły elegancko 2 magi na 1 kapsule co2. Nie mam bombiczek do śmietany, by sprawdzić jak sobie radzą przy +11, sprawdzę to na dniach, ale tak kojarzę, że n2o lepsze jest tylko na mrozie, a latem co2 wydajniejsze jest.

Posted

Tak zgadza się, tylko nie wiem po co Ci syfon do szczęścia ;)

Na zimę i mrozy na pewno n2o a jak na lato to Mendi potwierdzi niebawem ale obawiam się że także n2o...

Przede wszystkim jest mniej zabawy z regiem i ustawianiem HU bo n2o jest bardziej stabilne w zależności od temperatury.

Posted

Teoretycznie z n2o oddasz tyle samo strzałów co z co2, mniej pędnika ale pod większym ciśnieniem, główna różnica to mniejszy spadek wydajności n2o w niższych temperaturach i w moim przypadku mniejsza cena kapsuł.

Tak ale kapsuła jest krótsza więc adapter trzeba obciąć lub coś wsadzić w dupkę i jest węższy więc wkładasz wkładkę zrobioną z blistra żeby nie latał w środku. Dodatkowo jest inaczej wykończona szyjka kapsuły więc w starszych szpilach trzeba trochę materiału zebrać z wytoczki w której siedzi szpilka, Zambezi chyba już udostępnia szpilki robione pod kapsuły n2o tylko trzeba do niego skrobnąć i zapytać.

Posted

A mam takie pytanko czy jest możliwe / czy ktoś próbował dorobić "pojemnik" na gaz (CO2) ?

Pomysł jest taki żeby zrobić cylinder (zamiast pojemnika na kapsułki) w który można wkręcić zawór od butli paintballowej a w dnie umieścić zawór jak do napełniania granatów gazowych. Przejściówki do napełniania granatów Greengazowych dwutlenkiem produkuje bodajże Madbull czy Guarder. "Pojemnik" taki mógł by mieć mniejszy wymiar niż standardowe butle i można by go było zamocować np na/w kolbie.

Posted

mam takie pytanie kupiłem swego czasu reduktor leży już chwilę... Czy podejdzie on pod Epdika? W swoim elektryku strzelam glownie na singlu i czasem krótkimi seriami.

Podejść podejdzie, tylko wężyk będziesz musiał dać większej średnicy (8 lub 9mm) lub przejściówkę. Sęk w tym że nie bardzo ci na auto pociągnie, z racji małych przepływów. Do EPDIK będzie dedykowany reg high-flow, o dużej przepustowości

http://sklep.mancraft.pl/pl/reduktory/47-reduktor.html

Posted

Spoko kisiel, wyjdą, zapewne jednocześnie reg i konwersja. To naturalne rozwiniecie obecnych konwersji MC.

Teraz sesja była więc się Zambez musiał zapewne pogimnatykować.

Posted

Kmietoo nie rezygnuj jeszcze, odpalałem full auto daytonagun i sun projecta na mcowym regu i ciągnął bez problemu - chociaż oczywiście precyzja jeśli chodzi o fpsy nie jest tam problemem.

...w sensie, że nawet jej nie oczekuję.

Posted

No fakt, zostaw rega póki co, sprawdź i jakby nie grało to kombinuj wtedy. Z PDIK dają radę, ale one już mają wężyki 6mm i brak auto. Te nowe konwersje mają mieć węże 8 lub 9mm, a obecne regi mogą przy trybie auto nie wyrabiać - dlatego zaprojektowano nowy typ rega,

Posted

Orientuje się ktoś czy ta konwersja to jest najnowsza wersja czy jakaś starsza? Chodzi mi o to czy przypadkiem niema jakichś niedoróbek poprawionych w nowszych egzemplarzach.

http://asgrevolution.com.pl/sklep/greengas/478-konwersja-gazowa-mancraft-swd.html

Zastanawiam się nad zakupem w tym sklepie bo cena jest niższa niż u producenta tylko czy później nie będzie problemów z ewentualnym serwisem?

Czy wogóle bywają z nimi jakieś problemy? Mówię o samej konwersji nie o osprzęcie.