Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam taki problem natury technicznej- jestem lewooczny (może być osoba praworęczna a lewooczna, ja akurat jestem lewy na obydwa fronty) a potrzebuję słucahwek (bowman, swimmer, comtac itp) pod PMRkę. Jak dotąd korzystałem z podstawowych zestawów, ale wiadomo jaki jest ich komfort- jedyny to fakt, że są wogóle. Szukam czegoś dla siebie i tu prośba o pomoc- jak inni gracze mający podobny problem sobie z tym radzą? Jakich zestawów używacie? Czy moglibyście polecić coś, co jest jakkolwiek przystosowane dla "nas"?

Posted

Moze mikrofon sobie bez problemu ustawic wyze by byl na wysokosci nosa - wtedy i tak bez problemu bedzie dobrze dzialal i bedzie Cie slychac jak bedziesz mowic

Posted

A mnie Bowman zawadza w składaniu się z lewego ramienia, przynajmniej w leżeniu (mam to szczęście,że jestem oburęczny, gdy chodzi o strzelanie - ale wolę strzelać z prawego)... najlepiej było by przetestować sprzęt kolegów.

Rozwiązaniem tego konkretnego problemu mógłby sie okazać laryngofon z fonowodem - ale jest to rozwiązanie, które generuje własny zestaw problemów.

Posted

Dokładnie jak Errhile zawadzał mi bowman o kolbę, replikę gdy celowałem i to nie tylko leżąc. Nie pamiętam jak było z m4, ale z Elą było już koszmarnie. Więc wyćwiczyłem strzelanie z prawej ręki i prawego oka i teraz jest ok.

Posted

Bowman ma dość nisko sam ten pałąk mikrofonu, tak mi się wydaje właśnie, że jak się nie ustawi to będzie problem.

O przejściu na prawą stronę raczej nie ma mowy, już próbowałem, ale lewe oko jest strasznie dominujące i jakbym nie próbował nie da rady strzelać z prawego.

Laryngofon byłby fajny, ale tak jak już powiedzieliście, z nimi są inne kłopoty (choć i tak faktycznie jest to dobre rozwiązanie pomimo tego).

A co z Swimmer'ami? One chyba dość wysoko mają ten pałąk zamontowany, jest jakiś użytkownik korzystający z niego na lewym oku?

Posted (edited)

Pałąk to jedno, obudowa głośnika to drugie. P prostu złóż się do swoich wszystkich bull-pup'ów po kolei i sprawdź, czy masz ten centymetr-dwa (trzy przy Bowmanie) między płatkiem ucha a kolbą. Jeśli nie - nie ma szans, żeby weszło.

Jest jeszcze jedna opcja - zestaw, który oferują do Navcomm'a: osobno fonowód, a osobno zupełnie mikrofon przypinany gdzieś tam. Pewnie w zamierzeniu ma być to mikrofon - jak na filmach sensacyjnych - noszony w rękawie, do dyskretnego użytku. Pytanie, gdzie przyczepić mikrofon, to zupełnie osobna kwestia.

Edited by Errhile
Posted

Opcją jest gruszka Navcomm z wyjściem na odsłuch (jako duże PTT i mikrofon, dobrze ściąga) i jeśli masz odpowiednio duże ucho to ich słuchawka odsłuchowa (jeśli nie to inny odsłuch mono z odpowiednim jackiem).

Posted (edited)

Bowman ma dość nisko sam ten pałąk mikrofonu, tak mi się wydaje właśnie, że jak się nie ustawi to będzie problem.

O przejściu na prawą stronę raczej nie ma mowy, już próbowałem, ale lewe oko jest strasznie dominujące i jakbym nie próbował nie da rady strzelać z prawego.

Laryngofon byłby fajny, ale tak jak już powiedzieliście, z nimi są inne kłopoty (choć i tak faktycznie jest to dobre rozwiązanie pomimo tego).

A co z Swimmer'ami? One chyba dość wysoko mają ten pałąk zamontowany, jest jakiś użytkownik korzystający z niego na lewym oku?

Biorę swimmera i sprawdzam: rzeczywiście samo wyjście mikrofonu jest dość wysoko, możliwe jest takie ustawienie, że będzie dało się w miarę przyzwoicie złożyć (choć to zależy od modelu broni). Sprawdzam też z ciekawości, czy da radę nosić na drugim uchu - da radę, choć mikrofon z oczywistych względów nie sięga już tak daleko (choć w dalszym ciągu dosięga do ust) a sam kabel wychodzący sterczy nieco do przodu - da radę korzystać, ale może delikatnie ściągać headset w dół (teoretyzuję - w połączeniu z czapką, lub przy mocnym ściągnięciu nie będzie problemu, na samym łbie może być, ale nie musi). Inna sprawa, że swimmer jest banalny do przeróbki na drugie ucho: podważamy zewnętrzną przykrywę głośnika (w kopiach będzie zapewne klejona) i zamieniamy miejscami kabel główny z pałąkiem mikrofonu, zakładamy na powrót pokrywę (a właściwie zaklejamy) i po problemie.

No i są jeszcze zestawy słuchawkowe z mikrofonem na kablu - wprawdzie jest gorszy dostęp do PTT, ale lepsze to niż headset przeszkadzający w celowaniu

Edited by Tony Halik
Posted

Super, wielkie dzięki Tony :) No to chyba mamy idealne rozwiązanie dla lewusów.

No fakt, są i póki co korzystałem właśnie z nich, ale wiadomo jaka jest ich wygoda...

Z tego co widziałem są też zestawy mikrofon na ciemkim pałączku z pchełką douszną i takim "ślimakiem" nakładanym za ucho, też ciekawe rozwiązanie.

Posted

Jest też rozwiązanie exclusive :P Słuchawki aktywne MSA Sordin. Z tego co na MSPO mi wyjaśniono są wersje "leworęczne". A ceny niższe niż peltory. Jako ciekawostkę dodam że są również z bluetooth ;)