Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Male szanse ze ktos bedzie potrafil mi pomoc ale zawsze mozna sprobowac...

Po tuningu auga do 450 fps i 35 rps pojawil sie pewien problem.

Przy semi replika strzela stabilnie 450 fps, za to przy auto - fpsy spadaja do 350.

Gearbox pracuje na 8 mm lozyskach kulkowych king armsa, zestaw bore up z doszczelnionym oringiem (tak zeby byla strzykawka), dysza uszczelniona - z wymienionym oringiem na od zwyklej dyszy (lepsza szczelnosc - ale wlasnie - troche wieksze opory).

Gumka w komorze GP czy tam stockowej - potraktowana teflon fixem (ogolnie mam 3 komory wiec to nie jest kwestia komory - byly sprawdzane rozne konfiguracje gumek i luf).

Zebatki SHS 13:1 - przy czym jeden zab odciety (shortstroking).

Tlok SHSa lekki niebieski full steel zebiska.

Na zebatke tlokowa zalozony opozniacz popychacza.

Kulki podaje idealnie - nie ma zacinek (przez wlasnie slabe kulki mi sie samo shortstroknelo, chyba jedyne zebatki jakie znam ktorym latwiej wylamac zebatke naciagajaca tlok niz jakakolwiek inna). Na szczescie zab poszedl pierwszy - wiec nie zwalnia tloka za szybko.

Popychacz stock - wlasnie ma 2 latka wiec w tym moze byc problem (nowy w drodze).

Na poczatku myslalem ze to wina cylindra bez dziury - wiec zamontowalem typu 1, lufe do tego 360mm - ale nie pomoglo wogole.

Myslalem ze dysza daje tak duze podcisnienie (przy tym rofie nie bardzo jest czas zassac powietrze ?) wiec poszerzylem otwory na glowicy tloka - nie pomoglo.

Luzniejszy oring - to samo.

Wlasciwie koncza mi sie pomysly.

Mysle nad odszczelnieniem ukladu - zeby sprawdzic czy to cokolwiek pomoze. Plus wlasnie wymiana popychacza - moze za ciezko chodzi i nie nadarza przy full auto wrocic do przodu ?

Ktokolwiek mial podobny problem ?

ps. Dla tych co uwazaja ze 35 rps jest za duzo - glownie chodzi o krotkie 3 pociskowe serie. Ale wtedy ladnie widac spadek fpsow - pierwsza kulka leci dobrze, druga gorzej a trzecia to juz wogole za blisko.

Posted (edited)

Mi wydaje się, że sam sobie odpowiedziałeś.

wymiana popychacza - moze za ciezko chodzi i nie nadarza przy full auto wrocic do przodu ?

Tylko nie tyle wymiana co bym drobnym pilnikiem sam go dopracował jeszcze można wymienić sprężynę przy popychaczu . Wydaje mi się że po prostu nie zdąża całość się uszczelnić.

Również to

dysza uszczelniona - z wymienionym oringiem na od zwyklej dyszy (lepsza szczelnosc - ale wlasnie - troche wieksze opory).

Też stosowałem ten patent lecz to również może spowalniać całość

Edited by MJ6
Posted

Spodlałem się kiedyś z podobnym problemem, winą była zbyt duża szczelność na głowicy tłoka, oring się mocno rozgrzewał, miękł i zwiększał opory. Ew. zbyt ciasna uszczelka na dyszy, przy auto może powodować że dysza na czas nie dociera do końcowego położenia - zamiast zmieniać można spróbować z mocniejszą sprężynką na listwie popychacza.

Posted

Coz nowy bore up CA - baaardzo luzno chodzi, ale niestety zbytnio nie pomogl.

Sprawdzilem tez nowy popychacz - ale niestety guardera nie pasuje wiec bede musial dalej z tym kombinowac.

Myslalem tez ze moze popychacz blokuje sie lekko na podkladkach u gory zebatki tlokowej - ale narazie nie bardzo potrafie to ani zlikwidowac ani zdiagnozowac do konca.

Posted

Jaki masz cylinder? Może być taka opcja że cylinder nie łapie pełnej ilości powietrza?

U mnie na cylindrze 0 i lufie 363mm nie mam tego efektu przy rofie jakieś 30 bb/s mimo że czasem pójdzie seria z 10-20bb...

Może zobacz jak zachowuje się na krótszej lufie i tym samym cylindrze.

Posted

Sprawdzilem na krotkiej lufie i bylo tak samo zle.

Wiec w koncu pozegnalem zebatki SHSa i zalozylem zwykle stockowe 18,7:1

Do tego popychacz z drugiego auga (w ramach testow).

Drugi jest snajperka 550 fps...

Co sie okazalo - rof oczywiscie znacznie spadl (ale 25 rps mi styka). Teraz replika strzela stabilnie na cylindrze bore up (lekkie dziury z tylu) 445 fps stabilne (sprezyna 260 % elementa - lepiej trzyma parametry niz te nowe) i nawet na auto nie spadaja fpsy wiecej niz o 2.

Ale ... snajpa po wymianie popychacza stracila na semi 100 fps i ma tylko 450. Ogolnie dziwne bo oba wygladaja zupelnie inaczej popychacze, a juz zupelnie dziwnie wyglada guardera popychacz do v3. Nie dosc ze stockowo nie dawal rady ruszac sie ani w gearboxie vfs ani w JG bo byl za szeroki, to dodatkowo ma inny ksztalt i inna odleglosc od zebatki. Nic tam jutro go wloze i sprawdze czy bedzie poprawa.

Posted

Nie popychacz jest winny. To najbardziej typowy objaw tego, ze magazynek nie nadąża. Może jeszcze kulki latają dość niecelnie i dziwnie się podkręcają?

Jak mag nie nadąża to dysza wciska kulkę na siłę w komorę, po drodze kulka zaciąga ze sobą kołnierz gumki, zwyczajnie go podwija. Stąd efekty.

A fakt, że na semi działa całkiem ok? W końcu GB startuje niemal od zera i jeden strzał jest znacznie wolniejszy niż dowolny wybrany ze środka serii. Zwróć uwagę, że jak zaczniesz pałować serią to raczej pierwsza kulka z reguły w miarę lepiej poleci.

Wedle mnie zmiana popychacza była zbędna. Mogłeś znaleźć problem nie ruszając drugiej giwery a teraz masz dwa problemy :wink:

Zacznij od porządnego nasmarowania magazynka i wyczyszczenia go. Ma rzygać kulkami do sufitu kiedy siedzisz na podłodze ;-) .

Posted

Wlasnie problem w tym ze magazynkow mam 10 ... low capy TM, midy KA, i stockowe hicapy. Na kazdym tak sie dzialo.

Teraz po zmniejszeniu rofa problemu juz nie ma (i to mimo tego ze wlozylem zebatki bez opozniacza popychacza).

W snajperce stawiam raczej na aktualnie za dluga dysze. Kiedys mocno kombinowalem z komorami i dysza jest za dluga o jakies 2 mm. Kulki podaje idealnie ale moze odbija sie przy strzale lub nie zawsze trafia dokladnie. Bede jeszcze testowac az obie beda dzialac.

Ale o tym ze mag nie nadarzajac zawija kolnierz nie pomyslalem - bede na to zwracac uwage w przyszlosci.