Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytanie o polski mundur "pustynny" (Irak)

Recommended Posts

Posted

Jaki jest "urzędowy kod" tego munduru, którego używają nasi żołnierze w Iraku ? (tak jak odpowiednim kodem dla zwykłego naszego polskiego munduru jest 127/A/MON)

Drugie pytanie - gdzie można taki mundur kupić (pomijając Allegro, które regularnie odwiedzam) ?

Pozdrowionka

MAJKI

Posted

Witam serdecznie.

Kod tego munduru to 124/MON.

Jest to kod tzw. I wersji munduru.

Wersje II i III z tego co czytałem na tym forum ma już inny kod.

A co do miejsca gdzie można go kupić..........

Musisz szukać.....

Jak mówi przysłowie, "kto szuka ten znajdzie"

Mnie fuksem udało się taki mundurek kupić.

Powodzenia

Posted

Oznaczenia są następujące:

wz. 124/MON - pustynny mundur tropikalny I wersji

wz. 124 PI/MON - pustynny mundur tropikalny II wersji

wz. 124 Z/MON - mundur tropikalny (rip-stop) we wzorze "pantera"

Poza tym, to:

wz. 130/MON - kurtka zimowa

wz. 128/MON - komplet z gore-texem (na allegro widziełem kiedys kurtkę z gore oznaczona jako 130B/MON)

• 3 years later...
Posted (edited)

Witam

Mam pytanie odnośnie MUNDURU PUSTYNNEGO WOJSKA POLSKIEGO

, a właściwie jego numeracji, a mianowicie :

Czy numeracja jest zawyżona,zaniżona, czy adekwatna do rozmiaru ?

Ps : Mam 187cm wzrostu i mam okazje kupić mundur na 184cm, ale z powodu rozmiaru się waHam.

Ps 2 : Po ile takie mundurki chodzą, czy cena 120zł jest ceną standardową, czy bym przepłacił ?

Pozdrawiam

Edited by Foka
Posted

wiking126p cena 120 zł to normalna cena za taki komplet(chodź wcześniej chodziły po około 150-180 zł, ja swój rip-stop w panterze kupiłem właśnie za 150 zł bezpośrednio od wojaka zawodowego:P )

Co do rozmiarówki to 184 będzie na Ciebie dobry :) rozmiarówka jest +/- 2 cm o do tego co jest podane na kontrakcie :)

Pozdrawiam :)

Posted

No dobra, ale podaj rozmiar bluzy, bo jeśli rozmiar w klacie będzie na Ciebie jak ulał to możesz być pewien, że przy każdym składaniu się do strzału rękawy będą jechać do góry. Tak było u mnie i też miałem mundur o 3 cm za mały wzrostowo.

Posted

Chodzi Ci o maskowanie? Wiadomo że jaśniejszy mundur zimą (śnieżną zimą) lepiej maskuje niż zielony. Jeśli natomiast o trzymanie ciepła to odpowiedz sobie sam, biorąc pod uwagę to że używany jest w Iraku ;)

Posted

W zimie w nim zamarzniesz, choćbyś nie wiem co zakładał pod nim....z mojego doświadczenia wynika, ze rip-stop USA jest cieplejszy niż polski....w "naszym"rodzimym rip-stopie czuc kazdy najmniejszy powiew wiatru :)

Pozdrawiam.

Posted

Ja też szczerze mówiąc nie narzekam na chłód w rip-stopie. Zakładam pod niego koszulkę z długim rękawem oddychającą (narciarską) i na to polar. Pozatym jak się trochę pobiega i adrenalina podskoczy to odrazu robi się cieplej ;-)