Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 262
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

A ja tak z ciekawości, WP zakupiło BORy na amunicję 7,62 NATO czy na 8,6 LM?

Nie ma kbw Bor do amunicji 8,6 mm x 70. Z zasady - Bor to wojskowa desygnata karabinu wyborowego Alex-762, a nie karabinu Alex-338. Poza tym, albo .338 LM, albo 8,6 mm x 70.

[Wywalona odpowiedź na głupie pytanie leniwego użytkownika.]

Edited by Foka
  • 1 month later...
  • 11 months later...
Posted

Dokładnie. Patrząc na trzymającego, najprawdopodobniej przejęte przez wojsko Rodezji i dostosowane do potrzeb własnych np. Selous Scouts-ów.

Posted

Wydaje mi się, że strzelanie z RPD bez kolby musiało być bardzo karkołomnym zajęciem.

Posted

Patrząc na trzymającego, najprawdopodobniej przejęte przez wojsko Rodezji i dostosowane do potrzeb własnych

Natknąłem się na to foto przeglądając właśnie foty z Rodezji. ;)

Soman, dzięki. W życiu bym na to nie wpadł...

• 1 year later...
Posted

Witam,podczas mojego wypoczynku mieliśmy postój w Ankarze,gdzie zwiedzaliśmy muzeum Ata Turka.

Trafiliśmy na moment zmiany warty,i od razu nasunęło mi się pytanie - "Co oni mają za karabiny?"

Możecie mi pomóc w zindentyfikowaniu tego karabinu?

Tutaj przedstawiam zdjęcie:

mała rozdzielczość- http://img571.imageshack.us/img571/8523/dsc06847k.jpg

Duża rozdzielczość- http://img33.imageshack.us/img33/9180/dsc06847od.jpg

Pozdrawiam!

Posted

A jak ma się nie świecić, jak to są specjalnie chromowane ceremonialne odmiany? Przy okazji, ciekawe do jakiej amunicji jest to broń - 7,62 mm x 63 czy 7,62 mm x 51.

Posted

Turcy mają Garandy w prezencie od USA, dostawali je w prezencie w latach 53-70, czyli albo za wcześnie, żeby je przerabiać na .308, albo akurat wtedy, kiedy wprowadzenie M14 i nowej amunicji zrobiło z nich broń przestarzałą, w sam raz do oddania na przykład Turcji. Chyba, że sami Turcy przerabiali.

• 1 month later...
Posted

HK416 z lufą 16" u operatora z lewej . Z prawej nie jestem pewien czy to HK416 z 14,5" czy 16" lufą :/ kolimatory to EoTech'y / prawdopodobnie 552/. Reszta operatorów zapewne także ma 416'tki